Sociale Dienst Drechtsteden
Ik-Zelf App 

 

 

Melden wijziging in samenstelling huishouden - SDD

Als er iets verandert bij jou in de samenstelling van het huishouden, dan moet je dit melden aan de SDD. Die veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op je uitkering en/of toeslagen. Voorbeelden van wijzigingen in samenstelling van het huishouden die zeker invloed hebben op je uitkering zijn: met je nieuwe partner gaan samenwonen (een gezamenlijk huishouden aangaan), uit elkaar gaan en dus ook niet meer samenwonen en als je kind 21 wordt. Maar ook als iemand anders bij je in komt wonen of een kamertje onderhuurt. Of als iemand juist vertrekt. Als je een gezamenlijke huishouding gaat voeren is de gehuwdennorm van toepassing. Dan wordt het inkomen en vermogen van de ene partner bij dat van de andere partner opgeteld. En dan is er alleen recht op bijstand als dit gezamenlijke inkomen lager is dan de bijstandsnorm voor gehuwden en het vermogen onder het vrij te laten vermogen voor gehuwden ligt. Een gezamenlijke huishouding kan maar door twee volwassenen gevoerd worden, en dit kunnen nooit ouder en kind zijn. Als je kind 21 is wordt de kostendelersnorm van toepassing. Het idee van de kostendelersnorm is dat de uitkering omlaag gaat, als je met meer mensen van 21 jaar of ouder in hetzelfde huis woont. Dan kunnen de woonkosten namelijk gedeeld worden. Klik hier voor meer informatie over de kostendelersnorm.
Klik hier voor een overzichtje van wijzigingen die in ieder geval bij de SDD gemeld moeten worden.
Wijzigingen melden via knop in de app.

Wilt u meer informatie, inschrijven of een afspraak maken, gebruik dan het knopje rechts onderaan in uw scherm om het keuze menu te openen en te kiezen voor “contact opnemen” of “locatie bezoeken”. Wilt u het in de agenda plannen gebruik dan “Dat wil ik gaan doen”

De Sociale Dienst Drechtsteden is de regionale sociale dienst voor de verschillende gemeenten die onder Drechtsteden vallen. Dit zijn de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Zwijndrecht en Alblasserdam.

De Sociale Dienst biedt advies en ondersteuning aan burgers op het gebied van werk, inkomen en zorg. Bijvoorbeeld door je aan een baan te helpen, advies te geven bij schulden of door mensen met een beperking te ondersteunen. <meer info>

Openingstijden:

Voor een vraag aan een medewerker, een afspraak maken of een ontvangstbewijs krijgen voor documenten kunt u 's ochtends tussen 8.30 en 12.30 uur zonder afspraak binnenlopen. 's Middags kunt u alleen terecht als u een afspraak heeft met uw contactpersoon. 

Gebruik van de computers kan tussen 8.30 en 16.30 uur.

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken? Via de knop rechts onderin kunt u direcht bellen of mailen. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. 

Mocht deze pagina onjuiste informatie bevatten, dan kunt u contact opnemen met feedback@lifenavigator.nl